29 Ιουν 2009

Η σεζόν 2008-09(μετά την 16η αγων.) και όχι μόνο,
μέσα από τα 4στιχα του...ΡΙΜΑΔΗ






.
.
ΟΙ "Φωτογραφίες της εβδομάδας" για τη σεζόν 2008-09



ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΕΑ για ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Την περασμένη βδομάδα δώσαμε κάποιες ιδέες που θα μπορούσαν να φέρουν τα παιδιά μας πιο κοντά στα βιβλία.
Το βιβλίο όμως είναι «σύντροφος ζωής» και έτσι είπαμε να κάνουμε μια προσπάθεια και για μας τους μεγάλους.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η επιλογή είναι υποκειμενική. Έγινε όμως μια προσπάθεια να περιλάβουμε σ’ αυτόν τον μικρό κατάλογο βιβλία για διαφορετικά γούστα
(αν και το σωστό είναι να αποκτήσουμε γούστο για διαφορετικά βιβλία).

ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ – ΕΜΙΛΙ ΜΠΡΟΝΤΕ – Εκδ. ΑΓΡΑ

Photobucket
Τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, που πρωτοεκδόθηκαν το 1847, είναι η άγρια και γεμάτη πάθος ιστορία της σχεδόν δαιμονικής αγάπης μεταξύ της Κάθριν Έρνσω και του Χήθκλιφ. Η δράση του μυθιστορήματος είναι χαοτική και βίαια, αλλά η ολοκληρωμένη σύνθετη δομή του, οι γλαφυρές περιγραφές του θυελλώδους και μοναχικού αγγλικού τοπίου του Γιόρκσαϊρ και η ποιητική μεγαλοσύνη του οράματος της Έμιλυ Μπροντέ συνδυάζονται έτσι ώστε το βιβλίο να αποκτήσει το βάθος και την απλότητα μιας αρχαίας τραγωδίας. Τούτο το αριστούργημα, που γράφτηκε από μία κοπέλα εικοσιεφτά ετών και δημοσιεύτηκε ένα χρόνο πριν από το θάνατό της, στα τριάντα της χρόνια, στέκεται ίσως ως ένα από τα πλέον πρωτότυπα έργα της αγγλικής γλώσσας και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στον ενάμιση αιώνα του βίου του έχει γοητεύσει εκατομμύρια αναγνώστες, έχει διεγείρει και έχει προκαλέσει την επινοητικότητα εκατοντάδων κριτικών και μελετητών. Ήταν και παραμένει ακόμη το δημοφιλέστερο έργο της αγγλικής λογοτεχνίας και στην ιστορία της κριτικής του αποτυπώνεται η ιστορία της εξέλιξης της κριτικής σκέψης των νεότερων χρόνων. Πάνω του έχουν δοκιμαστεί όλες οι σχολές και οι τάσεις της λογοτεχνικής κριτικής.

ΦΑΡΕΝΑΙΤ 451 – ΡΕΙ ΜΠΡΑΝΤΜΕΡΙ – Εκδ. ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ

Photobucket

ΤΟ ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451 μαζί με το "1984" του Όργουελ και το "Θαυμαστό Νέο Κόσμο" του Χάξλεϋ, αποτελούν μιαν άτυπη τριλογία που αναφέρεται στον ολοκληρωτισμό ενός μέλλοντος ελεγχόμενου από τα τηλε-οπτικά μέσα και μια κατασταλτική πολιτική στο όνομα του "κοινού καλού". Το πλαίσιο του ΦΑΡΕΝΑΪΤ 451 είναι μια κοινωνία όπου τα βιβλία είναι απαγορευμένα, η μνήμη και η γνώση αποτελούν έγκλημα και η αποχαύνωση του μέσου πολίτη στην τηλεθέαση το υπέρτατο αγαθό που θα πρέπει η κοινωνία να προφυλάξει. Ένα βιβλίο που έχει κατακτήσει τον τίτλο του κλασικού, που θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βιβλία του αιώνα μας, γραμμένο με λυρισμό και πάθος, ανησυχητικά επίκαιρο στον προβληματισμό του.


ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ – ΝΤΑΣΙΕΛ ΧΑΜΕΤ – Εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Photobucket
Ένας θησαυρός που γι’ αυτόν αξίζει να φτάσεις στο φόνο.
Ένας αμφιλεγόμενος ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο Σαμ Σπέιντ, με τον δικό του κώδικα ηθικής. Ένας απατεώνας που μυρίζει λεβάντα, ο Τζόελ Κάιρο, ένας χοντρός άντρας ονόματι Γκάτμαν και η Μπρίτζιντ Ο’Σόνεσι, μια όμορφη προκλητική γυναίκα που κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί.
Αυτά είναι τα συστατικά της ιστορίας του Ντάσιελ Χάμετ, η οποία γοήτευσε γενιές και γενιές αναγνωστών.


ΕΡΩΤΑΣ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ – ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ – Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Photobucket
Κλαίλια… Ένα όνομα-σταθμός στη ζωή της. Η μητέρα της λάτρεψε την ηρωίδα του Ξενόπουλου και της έδωσε, λίγο προτού φύγει από τη ζωή, το όνομά της. Μαζί όμως της δώρισε χωρίς να το θέλει και τη μοίρα της λαμπερής κοντεσίνας. Υπήρχε και για κείνην ένας Παύλος, βαθιά, απόλυτα ερωτευμένος, για μια ζωή. Αλλά η Κλαίλια ήθελε να γνωρίσει τον έρωτα όπως ζωντάνευε μέσα στις σελίδες των βιβλίων. Και βρήκε τον Ντένη της στο πρόσωπο του Νικηφόρου. Χρόνια μετά, μόνη και κλεισμένη στον εαυτό της, ανάμεσα σε βράχια και σπασμένα όστρακα, εξακολουθεί να ζει παρέα με θύμησες που πληγώνουν και επιθυμίες που κοιμούνται. Μα ξαφνικά ένα μικρό κορίτσι μπαίνει στη ζωή της. Και… τι παράξενο… έχουν το ίδιο όνομα! Μια ιστορία ρομαντική, όπως τα τρυφερά κοριτσίστικα όνειρα. Μια γυναίκα που αναδύεται από το σκοτεινό πέλαγος του έρωτα, για να αντικρίσει, ώριμη πια, τον εκτυφλωτικό ήλιο της αγάπης!


ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ – ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΤΕΣΙΣ – Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Photobucket

Πολλοί κάτοικοι αυτού εδώ του βιβλίου επιχείρησαν παλαιότερα έξοδο προς το Κοινό, με μία τηλεοπτική σειρά, την οποία, ευτυχώς, έπνιξαν στο λίκνο της διάφορες λερναίες ύδρες. Τώρα, ενισχυμένοι, πιο πολλοί και χαρούμενοι, σχηματίζουν συμμορία και της δίνουν για όνομα μία ευχή (ή διαπίστωση): Πάντα καλά. Όλοι τους άοπλοι: χωρίς παιδεία, γοητεία, φιλοσοφία, κάλλος, όνομα, γνωριμίες, χωρίς άγκυρες. Όμως θέλουν, και ξέρουν, να ζήσουν. Κατέχουν το ευ ζην. Με τα έργα του Η Μητέρα του Σκύλου, Ύλη Δάσους, Ο παλαιός των Ημερών, Προς Ελευσίνα, Η βουή, ο συνένοχος και συγγραφέας τους είχε οδηγήσει, μέσα από δρόμους επίσημα σκοτεινούς, απειλητικούς, μαγικούς και αιχμηρούς, τους ήρωες του, που, εδώ, έχοντας προσλάβει για κομπάρσους τους παλαιότερους πρωταγωνιστές της πορείας αυτής, βγήκαν στον ήλιο και μας υποδέχονται με μία προσταγή-παρότρυνση: Ζήστε, ρέ!


ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – Εκδ. ΤΟΠΟΣ
Photobucket

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ



Ο ΤΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ – ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ – Εκδ. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ


Photobucket
Ποιός θεωρεί ύποπτη την αυτοκτονία ενός γνωστού επιχειρηματία, όταν γίνεται μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων τηλεθεατών; Η απάντηση είναι κανείς, εκτός από τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, βαριέται και ψάχνει τρόπο να διασκεδάσει την πλήξη του. Όταν οι δημόσιες αυτοκτονίες συνεχίζονται, η αρχική αδιαφορία των αρμοδίων μετατρέπεται σε πανικό, και ο Χαρίτος, στην πορεία των ερευνών του, ανακαλύπτει ότι όσο εκείνος βρίσκεται σε άδεια κάποιοι μηχανορραφούν να του φάνε τη θέση στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Τώρα δεν ψάχνει μόνο να διασκεδάσει την πλήξη του αλλά να σώσει και την καρέκλα του. Το μυστικό όμως είναι θαμμένο βαθιά μέσα στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ελλάδος.

ΤΑ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ ΤΑ ΑΤΙΘΑΣΑ – ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ – Εκδ. ΕΡΜΗΣ

«Tο οποίον.Mεγαλείον. Kαι να γράφει στην ταμπέλα του καταστήματος Zαχαροπλαστείον και Γαλακτοπωλείον η Άβυσσος. Kαι να γράφει στα τζάμια με τεμπεσίρι Δίδονται λουκουμάδαι ημερίς δραχμάς 4 και Προσφέρεται Πογάτσα Πολιτική, ημερίς 4,50. Kι από μέσα στο ταμείον να κάθεται η κερία Kυριακούλα, αρχοντόπαχη, φρεγατίσα, το μάτι βαφέν, το χείλι άλικο και πεντόλιρο στο βραχιόλι. Kαι να λέγει Kυριάκο, μαρκάρησε το ρεζόγαλον. Kαι να χαμογελεί ο Kυριάκος. Mουστάκι σύρμα και δαχτυλίδι με πράσινη πέτρα, κυπαρίσσι ίσιο και λιπόσαρκο, φρύδι σμιχτό και καρύδι στο λάρυγγα. Kαι να ρίπτει ματιές με σημασία. Έννοια σας, Kυριακούλα μανταμίτσα, μη φοβείσθε καθόσον μπορεί να είμαι σκέτος σερβιτόρος, αλλά…»

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ – ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ – Εκδ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Photobucket

Το Όνομα του Ρόδου, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του εικοστού αιώνα, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αυθεντικής λογοτεχνίας που συνδυάζει το στοχασμό ως προς τα θέματα της ελευθερίας και της ανοχής, την πληθωρική αναφορά στην Ιστορία και την απολαυστική πλοκή.Το μυθιστόρημα μεταφέρει τον αναγνώστη σ' ένα ιταλικό μοναστήρι των Βενεδικτίνων και γύρω από την αναζήτηση ενός χειρογράφου του Αριστοτέλη αναπτύσσεται η πλοκή του, με φόνους, άνομες σχέσεις και το κυνήγι των αιρετικών εν έτει 1327. Το όλο έργο παρουσιάζεται ως καταγραφή των αναμνήσεων ενός γηραιού φραγκισκανού μοναχού, ο οποίος έζησε τα περιγραφόμενα γεγονότα ως νεαρός δόκιμος μοναχός. Μέσα απ' αυτό το έργο ο Έκο βρίσκει την ευκαιρία να κάνει μια εκτενή παρουσίαση της Σχολαστικής Μεθόδου η οποία κυριαρχούσε στη μεσαιωνική σκέψη.

ΑΡΚΑΣ

Photobucket

ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΟΥ ΑΡΚΑ .
ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ Η ΜΕ ΠΑΡΕΑ. ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ.


ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕΙΡΕΣ
1. ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ 2. Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ 3. Ο ΙΣΟΒΙΤΗΣ














ΤΑ JUNIORS ...ΣΚΟΡΑΡΟΥΝ






Online Puzzle με τα JUNIORS