24 Ιουν 2009

ΟΙ «ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ» ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ !

Το καλοκαίρι είναι περίοδος ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης , γι’ άλλους περισσότερο και γι’ άλλους λιγότερο.
Βαθιές ανάσες ζωής για όλους. Και πρώτα και κύρια για τα παιδιά.
Θάλασσα , καθαρός αέρας , χαλάρωση , παιχνίδι , χαρά , παρέα .
Και μη ξεχάσουμε τα βιβλία. Τα βιβλία είναι σίγουροι και καλοί φίλοι. Πάντα έτοιμα να σου «ανοίξουν την καρδιά τους» , να σου διηγηθούν ιστορίες , να σου μιλήσουν για την ζωή , να ονειρευτούν μαζί σου , να σε ταξιδέψουν , να σου χαρίσουν κάθε τους σελίδα , να σου προσφέρουν τα «μυστικά τους».
Σκεφτήκαμε να γράψουμε κάποιες προτάσεις για βιβλία που μπορούν να συνοδέψουν ευχάριστα τις ώρες μας το καλοκαίρι. Βιβλία για την ακρίβεια που έχουμε διαβάσει και μας άρεσαν , που έχουν διαβάσει τα παιδιά μας και τους άρεσαν. Και επειδή το τι αρέσει στον καθένα είναι καθαρά υποκειμενικό , η πρώτη πρότασή μας είναι να πάτε σ’ ένα βιβλιοπωλείο και να «ψάξετε» για αυτό που αρέσει στον καθένα σας.
Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι μικρός και σίγουρα όχι ο καλύτερος. Είναι όμως το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας και αυτό είναι το πλεονέκτημά του.
Το πρώτο μέρος αφορά τα παιδιά (8-15 ετών) και θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος που θα περιλαμβάνει βιβλία για τους μπαμπάδες και τις μαμάδες.

HΛΙΚΙΑ 8+

Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ – Βαγγέλης Ηλιοπουλος – Εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ

Photobucket
Είναι διαφορετικός και μοναδικός, κι όμως κερδίζει την αποδοχή και την αγάπη όλων.
Ζει στο βυθό, πηγαίνει στο ψαροσχολείο, έχει φίλους και αντιμετωπίζει τους εχθρούς του. Έχει και οικογένεια, που την ανακαλύπτουμε σιγά σιγά μέσα από τα βιβλία του.
Δεν είναι υπερ-ήρωας που νικά με τη δύναμη. Είναι αντι-ήρωας που κερδίζει χάρη στην αποκλίνουσα σκέψη του, τη δημιουργικότητά του, τη σοφία αλλά και την αγάπη που απλόχερα μοιράζει.
Κάνει λάθη, δέχεται την κριτική των φίλων του, κάνει αυτοκριτική, δεν διστάζει να μετανιώσει και να δεχτεί τα λάθη του, βελτιώνεται.
Είναι σύγχρονος και αντιμετωπίζει σημερινά θέματα, όπως η αποδοχή του ξένου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους κινδύνους για το περιβάλλον,τον πόλεμο και την απειλή της ειρήνης από τους δυνατούς.
Στη πολύ καλή σειρά βιβλίων του «τριγωνοψαρούλη» , κυκλοφορούν επίσης:
2. Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ, Ο ΜΑΥΡΟΛΕΠΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ
3. ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ
4. Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗ
5. Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΞΕΝΩΝ ΨΑΡΙΩΝ
6. ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗ Η ΠΩΣ Η ΑΓΑΠΗ ΝΙΚΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ


ΟΙ ΔΙΑΒΟΛΟΙ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ – ΦΡΑΟΥΚΕ ΝΑΧΡΓΚΑΝΓΚ – Εκδ. ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΗΛΙΚΙΑ 10 +

ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΚΛΕΙΔΑΡΙΕΣ – Ευγένιος Τριβιζάς – Εκδ. ΚΕΔΡΟΣ

Photobucket
Αφετηρία της ιστορίας είναι η απόφαση του εκκεντρικού λόρδου Φιλιμπούστερ να συντάξει ξαφνικά τη διαθήκη του, εξαιτίας μιας άσχημης προαίσθησής του. Έτσι αφήνει την περιουσία του στις .... πάπιες του Χάυντ Παρκ, στο Σύλλογο Πολυτέκνων Ταξιτζίδων και στο τυχαίο όνομα "Τιμόθεος Πέπερμιν" του τηλεφωνικού καταλόγου. Ο τελευταίος σαστίζει μπροστά στην αναπάντεχη κληρονομιά, κυρίως μόλις διαβάζει τις περίεργες οδηγίες που θα του κληροδοτούσαν έναν αμύθητο θησαυρό: να ταξιδέψει στη Σάμο, το αιγαιοπελαγίτικο νησί που έκρυβε το θησαυρό και να μαζέψει τα πέντε κλειδιά που θα ανοίξουν το σεντούκι-θησαυρό που ανακαλύπτει. Αντιμετωπίζει δύσκολες δοκιμασίες, κινδύνους και εμπόδια από ένα μνησίκακο υπηρέτη. Ταξιδεύει από την Ευρώπη ως την Αφρική και την Αυστραλία, γνωρίζει τον έρωτα. Το σεντούκι ανοίγει και ο Τιμόθεος αντικρίζει μια έκπληξη. Η μοίρα τον οδηγεί σ' έναν αληθινό θησαυρό.

Ο ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΧΡΗΣΤΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ – Εκδ. ΜΙΝΩΑΣ


Photobucket
Γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου του 2004, αργά το βράδυ, τη στιγμή ακριβώς που η Εθνική Ελλάδας κέρδιζε την πορτογαλία στον τελικό του Euro! Ο πατέρας του το είδε σαν σημάδι. Και βγήκε αληθινός. Ο μικρός Όθωνας μεγάλωσε με μια μπάλα στα πόδια και κυρίως στο αριστερό, που ήταν το μαγικό του πόδι! Έγινε αστέρι κι όλες οι ομάδες ήθελαν να παίξει στα γήπεδά τους. Όμως αυτός... Δε θα σας αποκαλύψουμε όλη την ιστορία! Με αφορμή τη νίκη της Ελλάδας στο Euro 2004 ο Χρήστος Φασούλας διηγείται μια ιστορία γεμάτη φιλία, περιπέτεια, αγάπη και πολλά γκολ.

ΗΛΙΚΙΑ 11 +

ΑΠΑΙΧΤΟΙ ΜΠΑΛΑΔΟΡΟΙΓΙΟΚΙΜ ΜΑΣΑΝΕΚ – Εκδ. Ψυχογιός

Οι Άπαιχτοι Μπαλαδόροι είναι μια σειρά βιβλίων για παιδιά και νέους, τα οποία διηγούνται τη συναρπαστική ιστορία μιας ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Κάθε βιβλίο της σειράς, γραμμένο από την οπτική γωνία ενός διαφορετικού παίκτη της ομάδας, περιγράφει κι ένα «αυτοτελές επεισόδιο» . Ο καθένας διηγείται, μέσα από το δικό του προσωπικό ύφος, τις ατομικές και ομαδικές τους ιστορίες. Έτσι, εκτός από τις τιτάνιες ποδοσφαιρικές συγκρούσεις, μέσα από την αφήγηση βιώνουμε κι άλλες συγκρούσεις: οικογενειακές, κοινωνικές, ρατσιστικές, οικονομικές, ψυχολογικές. Πραγματικά, αυτά που συμβαίνουν μέσα κι έξω από τον αγωνιστικό χώρο των Άπαιχτων Μπαλαδόρων είναι οι αλήθειες της καθημερινής ζωής. Ο Μάσανεκ είναι ο προπονητής της πραγματικής ομάδας των Άπαιχτων Μπαλαδόρων και πατέρας των ποδοσφαιριστών Λεόν και Μάρλον.
Από την σειρά κυκλοφορούν 12 βιβλία
1.ΛΕΟΝ Ο ΝΤΡΙΠΛΑΔΟΡΟΣ , 2. ΦΕΛΙΞ Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ , 3. ΒΑΝΕΣΑ Η ΑΤΡΟΜΗΤΗ , 4. ΓΙΟΥΛΙ Ο ΑΝΙΚΗΤΟΣ , 5. ΝΤΕΝΙΖ Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ , 6. ΡΑΜΠΑΝ Ο ΗΡΩΑΣ 7. ΜΑΞΙ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ , 8. ΦΑΜΠΙ Ο ΒΟΛΙΔΑΣ , 9. ΓΙΟΣΚΑ Ο ΑΧΤΥΠΗΤΟΣ , 10. ΜΑΡΛΟΝ ΤΟ ΔΕΚΑΡΙ , 11. ΓΙΟΓΙΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΧΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ 12. ΡΟΤΣΕ Ο ΜΑΓΟΣ


ΗΛΙΚΙΑ 12 +

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

LUCY & STEPHEN HAWKING – Εκδ. Α.Α.ΛΙΒΑΝΗ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΗΛΙΚΙΑ 13 +

ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΚΑΙΣΑΡΕΣΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ – Εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Όταν δύο γειτονικά και ανταγωνιστικά σχολεία αποφασίζουν να συνεργαστούν για να λάβουν μέρος σε ένα διεθνή διαγωνισμό με βάση το Internet, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι τα παράξενα και μυστηριώδη γεγονότα που συμβαίνουν και στρέφονται κατά των μαθητών κάθε άλλο παρά συμπτωματικά είναι. Περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψη μόνο ενός από τους μαθητές, του Mιχάλη, ο οποίος και αναλαμβάνει να ρίξει φως στην υπόθεση. Mε τη βοήθεια δύο συμμαθητών του, του Aντρέα και της Nίκης, θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει το τι ή ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά και αν έχουν βάση οι υποψίες του. Oι τρεις συμμαθητές μπλέκουν έτσι σε ένα «παιχνίδι», όπου οι ύποπτοι εναλλάσσονται συνεχώς και οι ίδιοι προσπαθούν ταυτόχρονα να προστατέψουν τους εαυτούς τους και να γίνουν πιστευτοί. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πολλή δράση και μυστήριο πάνω στη χρήση των υπολογιστών και των νέων τεχνολογιών. Mια ιστορία που αποκαλύπτει πως όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις: Mια φωτεινή και μια πιο σκοτεινή - εκεί ίσως που παραμονεύουν οι Eννέα Kαίσαρες.

ΗΛΙΚΙΑ 14 +

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – Εκδ. ΤΟΠΟΣ
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ